Information från Skandinaviska dekanatet- Kyivpatriarkatet (NOAK), Ukrainas Ortodoxa Kyrka

Kära Systrar och Bröder,

Skriver till er i egenskap av ansvarig klerk för Heliga Korsets Ortodoxa Kyrkoförsamling i Göteborg tillhörande Skandinaviska dekanatet- Kyivpatriarkatet (NOAK), Ukrainas Ortodoxa Kyrka, och detta då jag misstänker att bland er finns flera vilka är kyrkomedlemmar av Kyivpatriarkatet.
Kyrkoförsamlingen i Göteborg är bildad under fjolåret men fortfarande under uppbyggnad, så därför önskar vi bjuda in och välkomna det kyrkomedlemmar som finns i Göteborg med omnejd av Kyrkan. Enligt de direktiv som vi fått från H.H, Patriarken Filaret så skall det inte vara ”etniska” församlingar, utan de skall välkomna ukrainare, nordbor, vitryssar, montenegriner, makedonier, moldaver, tadjiksianer och andra tillhörande de oberoende ortodoxa kyrkorna i relation och kommunion med Kyivpatriarkatet.
Också i Stockholm finns en kyrkoförsamlingen, där dekanen f. Mattus Maria (Furemalm) är kyrkoherde. Andra är under uppbyggnad i Malmö, Gävle, Umeå och på flera andra platser.
I dagsläget så består verksamheten här i Göteborg av vesper två gånger i månaden, timböner, studiegrupper i ortodox troslära, föredrag och och resor till heliga platser relaterade till den ortodoxa tiden i Norden. Till vi får egen präst så är det endast liturgi cirka två gånger per termin i Göteborg dessvärre.

Denna helg så kommer det dock att sammanlysas till Stockholm med anledning av besöket av ärkebiskop Hillarion av Rivne och Ostroh.
Skulle det finnas några frågor är nu mycket välkommen att kontakta mig, och jag ser fram emot ett gott och positivt svar och att ni delar min önskan om samarbete och utbyte.

I Kristus,

Sigfrid Ignatius (Ek)
Ovärdig diakon

E-post: carl.ek@carlek.nu
Tel: +46 (0)734 01 27 16