Ukrainska sällskapet i Göteborg

coat_of_arms

 
Älska Ukraina і drömmen och på riktigt,
Ukraina i blommande körsbärsträd,
Dess skönhet, alltid levande och ny,
Och dess vackra språk.

Volodymyr Sosyura  (1898-1965),
ukrainsk författare och poet

 

 

Vi ber er att vara med och hedra offren för Holodomor på minnesdagen som anordnas varje år. Tänd ett ljus i fönsterbrädan i ditt hem lördagen den 26 november. Hedra minnet av miljontals ukrainare som dödades under folkmordet Holodomor.

Ukrainska Sällskapet i Göteborg har skickat en vädjan till Sveriges regering och riksdag om att erkänna Holodomor i Ukraina som ett folkmord. Ytterligare tio organisationer har slutit upp bakom vädjan. Stort tack för stödet! Se vädjan och pressmeddelande.

Vadjan-om-erkannande-av-Holodomor-i-Ukraina-som-folkmord

Pressmeddelande-vadjan-om-Holodomor

Lördagen den 26 november kl.14.00 anordnas en temadag i Göteborg ägnad åt Holodomor. Tema: ”Minne och rättvisa efter svält: Holodomor i ett globalt perspektiv”. Camilla Orjuela, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet medverkar.

Plats: Kulturhuset ”Möllan”, Göteborgsvägen 19 i Mölndal. Man kan ta sig dit med buss 16, eller spårvagn 2 eller 4 till hållplats Möndals innerstad. Vi ses!

Vi är oerhört glada att meddela att ett gemensamt projekt om att splitterskydda ett sjukvårdsfordon tillsammans med Erik Espman har slutförts framgångsrikt. Bilen levererades till ”Hospitallers – paramedics” @okandsoldat i Ukraina. Stort tack till alla som stöttat projektet, samt OperationAid för hjälp med reparation och lackering av bilen i Ukraina. Bilen kommer att hjälpa att rädda livet på de sårade och sjukvårdspersonalen som följer med dem! Sverige stödjer Ukraina!

 

Vi bjuder in till visning av en dokumentärfilm om Mariupol

Ukrainska Sällskapet i Göteborg i samarbete med Association of Producers of Ukraine (APU) och med stöd av Chalmers Konferens & Restauranger, bjuder in till visning av dokumentärfilmen ”Mariupol. Unlost Hope”. Filmen är baserad på vittnesmål från vanliga människor som blev ögonvittnen till Rysslands krig mot Ukraina under den första månaden av den fullskaliga invasionen.
För mer information om filmen, se nedan (på engelska)
När: onsdagen den 2 november Tid: 18:30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers Studentkårshus (bredvid Chalmers hållplats), Chalmersplatsen 1
GRATIS INTRÄDE

 
 
 
 
 
 
Vintern börjar närma sig. Den civila infrastrukturen i Ukraina är totalt förstörd av ryssland i många delar av landet. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns det ett stort behov av: sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar, termounderställ, fleecejackor. Om du har möjlighet att skänka något av detta som är i gott skick, kontakta någon av följande personer:
– Oksana Henriksson – 0704505610, Partille;
– Dima Romanchenko – 0737871454, Västra Frölunda;
– Olena Back – 0761140903, Uddevalla;
– Nina Kamenska – 0703271025, Trollhättan;
– Olexandra Tershak Gustavsson – 073678455, Tanumshede.
Du kan också skänka pengar till inköp av detta.
Swisha 1231031608,
Bankgiro 326-7663
 
 

Påminner om att Ukrainska sällskapet і Göteborg stödjer Erik Espmans projekt för att splitterskydda fordon för evakuering av sårade människor och samlar in pengar till det. Första steget är gjort. En bil är inköpt.

Nu fortsätter vi att samla in pengar till splitterskydd och verktyg till det. Vi behöver ytterligare 25.000 kr för att kunna köpa det och skicka detta tillsammans med bilen till Ukraina. Vi är tacksamma för er hjälp. Varje krona är viktig!

Swish: 1231031608

Bankgiro: 326-7663

Worldwide:

 IBAN: SE50 8000 0810 5990 4708 5494

 BIC: SWEDSESS

#standwithukraine #ukrainewillwin #russiaisaterroriststate

På Ukrainska sällskapet i Göteborg vägnar vill vi tacka Ukrainas Ambassad i Sverige för erkännandet av vårt arbete med att stödja Ukraina i dess kamp för existens och frihet.

Vårt arbete hade inte varit möjligt utan alla er i Sverige och runt om i världen som stödjer oss.

Stort tack till er alla!

Det finns ett fortsatt stort behov av hjälp i Ukraina. Vi fortsätter därför att samla in pengar, sjukvårdsmaterial och utrustning etc. för att skicka detta till behövande i Ukraina.
Vi vänder oss till både privatpersoner och företag och ber om en gåva till detta livsviktiga ändamål.
Swisha till 1231031608 eller skicka till vårt bankgiro 326-7663, Ukrainska Sällskapet i Göteborg.
Företag som behöver kvitto eller som själva vill köpa in detta och donera till oss ber vi att ta kontakt med oss på ukrainare.goteborg@gmail.com
Tack för din gåva!

Ukrainska sällskapet i Göteborg, StandWithUkraine Göteborg och Ukrainska skolan ”Vinochok” bjuder in er att delta i en samling ägnad åt Ukrainas självständighetsdag som äger rum söndagen den 28 augustі kl. 14.00på Götaplatsen i Göteborg. Därifrån går vi tillsammans i tåg med ukrainska symboler till platsen där vi ska ha picknick. Ta med er mat till picknicken.

Ett stort tack till alla som bidragit till ytterligare ett inköp av tourniqueter och annat, som vi har skickat till Ukraina. Sändningen är på väg till destinationen.

Du kan läsa aktuella nyheter från Ukraina på engelska på Ukrinform, Ukrainian National News Agency: https://www.ukrinform.net/.

#StandWIthUkraine manifestationer och evenemang i Göteborg med omnejd

Important! Information for Ukrainians who witnessed Russian war crimes.

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

En traditionell parad i broderade ukrainska skjortor ägde rum i Göteborg. Vi var glada att se många människor som genom sitt deltagande uppmärksammade Ukraina.