Ukrainska sällskapet i Göteborg

coat_of_arms

 
Älska Ukraina і drömmen och på riktigt,
Ukraina i blommande körsbärsträd,
Dess skönhet, alltid levande och ny,
Och dess vackra språk.

 

Volodymyr Sosyura  (1898-1965),
ukrainsk författare och poet

 


Det finns ett fortsatt stort behov av hjälp i Ukraina. Vi fortsätter därför att samla in pengar, sjukvårdsmaterial och utrustning etc. för att skicka detta till behövande i Ukraina. Vi vänder oss till både privatpersoner och företag och ber om en gåva till detta livsviktiga ändamål.
Swisha till 1231031608 eller skicka till vårt bankgiro 326-7663, Ukrainska Sällskapet i Göteborg.
Företag som behöver kvitto eller som själva vill köpa in detta och donera till oss ber vi att ta kontakt med oss på ukrainare.goteborg@gmail.com

Tack för din gåva!


I år är det 90 år sedan Holodomor ägde rum. Vi bjuder därför in till detta evenemang: Lördag 18 nov, Kl. 14-15.30 Trappscenen, Göteborgs Stadsbibliotek.
Mer info


Representanter från Ukrainska Sällskapet i Göteborg har deltagit i ett rundabordssamtal med Migrationsminister Maria Malmer Stenergard på Regeringskansliet. Samtalet handlade om ukrainska flyktingars situation i Sverige.  🇺🇦🇸🇪


Ett varmt och stort TACK till ALLA som bidrog till paraden i vyskyvanka samt firandet av Sveriges Nationaldag! Vi tackar alla för mycket gott samarbete. Tack vare det kunde vi tillsammans igen uppmärksamma Ukraina och tacka Sverige för allt stöd! 🇺🇦🇸🇪


Enligt en mångårig tradition, den 6 juni, Sveriges nationaldag, anordnar Ukrainska sällskapet i Göteborg en parad av vyshyvanka (traditionellt broderade ukrainska skjortor)! Ukrainska Sällskapet tackar Sverige för allt stöd till Ukrainas kamp för frihet. 🇸🇪🇺🇦 Vi välkomnar alla att delta! Startar kl 14:00 på Gustav Adolfs Torg. Vyshyvanka-paraden avslutas med en picknick – ta med mat och dryck. Vi ses!


Återigen framför vi i Ukrainska Sällskapet i Göteborg ett stort tack till NYVAB i Älmhult! Den här gången för skänkt material som verkligen behövs i Ukraina. Fortsätt att stödja Ukraina!


Påsken är här och vi önskar er en riktigt Glad Påsk! Vi önskar seger och stabil fred för Ukraina! Harmoni, frid och välbefinnande för alla. Ha ett trevligt påskfirande och njut av den fina högtiden och den goda påskmaten!

 


Söndagen den 2 april anordnas traditionell ukrainsk påskäggsmålning på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Detta är ett samarbete mellan ukrainska sällskapet i Göteborg och museet. Detaljerad info hittar du i annonsen på Workshop ”Påskäggsmålning” Registration (google.com). Obs! Föranmälan är obligatorisk.


Vi tackar alla som deltog i demonstrationen 365 dagar av okuvlighet till ettårsdagen av rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Vi tackar också alla som framträdde.


Hej Ukrainas vänner, Från Ukrainska Sällskapet i Göteborg och våra underbara volontärtjejeri Ukraina (Tetiana Bardina, Marina Golovko, och Tetiana Nezdojmynoga) vill vi tacka er alla för era donationer. Ett annat parti med tourniqueter och kropps-och handvärmare finns redan på plats i Poltava och kommer att levereras till sjukvården i östra Ukraina. Tack allihopa! Tyvärr pågår striderna fortfarande. Därför är behovet av medicinska förnödenheter och värmesaker fortfarande mycket stort. Så vi startar en insamling för inköp av nödvändiga saker, som till exempel blodstoppande tourniqueter, bandage, varma kläder, skor m.m.Varje krona räknas! Ditt bidrag behövs och uppskattas mycket. Dela gärna detta inlägg. Swish 1231031608 Bankgiro: 326-7663Vi vill framföra vårt varma tack till Sverige för beskedet som kom idag om ytterligare stödpaket till Ukrainas försvar! Det är mycket uppskattat. 🇸🇪🇺🇦


Ukrainska Sällskapet i Göteborg har skickat en vädjan till Sveriges regering och riksdag om att erkänna Holodomor i Ukraina som ett folkmord. Ytterligare tio organisationer har slutit upp bakom vädjan. Stort tack för stödet! Se vädjan och pressmeddelande.
Vadjan-om-erkannande-av-Holodomor-i-Ukraina-som-folkmord
Pressmeddelande-vadjan-om-Holodomor


Vi är oerhört glada att meddela att ett gemensamt projekt om att splitterskydda ett sjukvårdsfordon tillsammans med Erik Espman har slutförts framgångsrikt. Bilen levererades till ”Hospitallers – paramedics” @okandsoldat i Ukraina. Stort tack till alla som stöttat projektet, samt OperationAid för hjälp med reparation och lackering av bilen i Ukraina. Bilen kommer att hjälpa att rädda livet på de sårade och sjukvårdspersonalen som följer med dem! Sverige stödjer Ukraina!

 

Vi bjuder in till visning av en dokumentärfilm om Mariupol

Ukrainska Sällskapet i Göteborg i samarbete med Association of Producers of Ukraine (APU) och med stöd av Chalmers Konferens & Restauranger, bjuder in till visning av dokumentärfilmen ”Mariupol. Unlost Hope”. Filmen är baserad på vittnesmål från vanliga människor som blev ögonvittnen till Rysslands krig mot Ukraina under den första månaden av den fullskaliga invasionen.
För mer information om filmen, se nedan (på engelska)
När: onsdagen den 2 november Tid: 18:30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers Studentkårshus (bredvid Chalmers hållplats), Chalmersplatsen 1
GRATIS INTRÄDE

 
 
 
Vintern börjar närma sig. Den civila infrastrukturen i Ukraina är totalt förstörd av ryssland i många delar av landet. Många städer och samhällen är utan energiförsörjning, vilket innebär att människor är utan värme. Därför finns det ett stort behov av: sovsäckar, liggunderlag, varma/termo filtar, termounderställ, fleecejackor. Om du har möjlighet att skänka något av detta som är i gott skick, kontakta någon av följande personer:
– Oksana Henriksson – 0704505610, Partille;
– Dima Romanchenko – 0737871454, Västra Frölunda;
– Olena Back – 0761140903, Uddevalla;
– Nina Kamenska – 0703271025, Trollhättan, Vänersborg;
– Olexandra Tershak Gustavsson – 073678455, Tanumshede.
Du kan också skänka pengar till inköp av detta.
Swisha 1231031608,
Bankgiro 326-7663
 
 

 

#standwithukraine #ukrainewillwin #russiaisaterroriststate

 

På Ukrainska sällskapet i Göteborg vägnar vill vi tacka Ukrainas Ambassad i Sverige för erkännandet av vårt arbete med att stödja Ukraina i dess kamp för existens och frihet.

Vårt arbete hade inte varit möjligt utan alla er i Sverige och runt om i världen som stödjer oss.

Stort tack till er alla!

 

 Du kan läsa aktuella nyheter från Ukraina på engelska på Ukrinform, Ukrainian National News Agency: https://www.ukrinform.net/.

#StandWIthUkraine manifestationer och evenemang i Göteborg med omnejd

Important! Information for Ukrainians who witnessed Russian war crimes.

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

En traditionell parad i broderade ukrainska skjortor ägde rum i Göteborg. Vi var glada att se många människor som genom sitt deltagande uppmärksammade Ukraina.