Filmvisningen ”Ukrainare från Donbass”

DSC_0540

Torsdagen, den 4:e december hade göteborgare en unik möjlighet att se filmen ”Ukrainare från Donbass” av Ruslan Gorovyj och diskutera filmen och situationen i Ukraina med regissören.

Tack vare initiativet av organisationen UF, Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg och Olexandra Kryshtapovych personligen samt tack vare UIA, Ukrainian International Airlines, som tillhandahöll biljetter åt Ruslan, blev fyra visningar av filmen möjliga i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Över femtio besökare kom till en av salarna på Göteborgs Universitetet för att se filmen. Efter visningen delade vi länge våra intryck om livet för huvudpersonerna i filmen och för andra ukrainare. Vi diskuterade även kriget i östra Ukraina, vikten av spridande av information till det internationella samfundet och flera andra viktiga och dagsaktuella frågor.

Från Ukraina tog Ruslan med sig sina böcker som besökare kunde köpa. För insamlade pengar som skänktes i de tre städerna har Ruslan redan beställt nya hjul till bilen som ägs av filmens huvudpersoner. Bilen används mycket för att transportera förnödenheter till ukrainska armén och volontärer vid frontlinjen. Ruslan har även beställt ett tält som skall skickas till våra soldater.

Vi har dessutom samlat över trettio kilo barn- och ungdomskläder som Ruslan planerar att personligen lämna över till ett barnhem för barn med speciella behov i Ukraina. Vi tackar alla som deltog i insamlingen samt UIA för extra bagagetilldelning under Ruslans flygresa!

Vi tackar varmt UF som bjöd in Ruslan, UIA för stödet, alla deltagare för besöket, uppmärksamheten och frågorna samt Ruslan själv för hans väldigt viktiga arbete och resan till Skandinavien!

Vi ser fram emot nästa möte!

Fler bilder kan hittas i evenemangets Facebookalbum.