Träff med regissör och volontär Oleksandra Chuprina

1
”Smaklig måltid, kära vänner. Kom tillbaka levande”, säger några pensionerade kvinnor medan de torkar grönsaker till borsjtj, rödbetssoppa, och packar  i plastpåsar som skickas till soldater med en önskan om att de ska överleva. ”Vi måste hjälpa killarna, vi vaknar upp utan explosioner av projektiler, vi tackar dem för det” – i de befriade områdena tillverkar kvinnorna  skyddsnät åt soldaterna och skickar dem till dem, laddade med positiv energi. Den förstörda skolan är en av många ruiner runt Slovjansk. Barnen arbetar som vuxna, de röjer bland bitar av betong och krossat glas på skolans område. Lärarna tror att  om skolåret kan börja i tid kommer det att hjälpa barnen att återhämta sig från krigets fasor, som de har haft oturen att uppleva.
En 20 år gammal tjej från Odessa, Sasha Chuprina, redovisar i Sverige resultatet av volontärprojektet ”Nya Donbass”. Många hjältar som är med i hennes dokumentärfilm samlas i frivilligorganisationer och lägger sitt hjärta och själ i arbetet för segern. ”Vi organiserade oss i en grupp av frivilliga när våra löner och personliga besparingar inte räckte till för att köpa förnödenheter till fronten”, säger en av huvudpersonerna från Kharkiv i filmen.  ”Vi känner oss som om vi också befinner oss vid fronten. Vi bryr oss, oroar oss och tar hand om våra soldater. Vår front är här”, säger en annan kvinna.
Sasha Chuprina visar i sin film det uppoffrande arbete som dagligen utförs av ukrainare för att nå segern. Det svenska utrikesdepartementet och Europeiska stödfonden har bidragit till att den ukrainska dokumentärfilmen kunde visas i Sverige. Detta för att publiken skulle få möjlighet att se den levande sanningen och att träffa regissören av filmen, den begåvade Sasha Chuprina. Men det var nästan ingen i publiken. Folk kom inte. Ukrainare i Sverige är upptagna med annat. De trötta och lidande människor i filmen, skrämda barn, traumatiserade djur – det är inte en annan värld. Det är vårt olyckliga Ukraina …
Det behagliga livet i det bekväma Sverige är svårt att jämföra med det liv som människorna lever som befinner sig i daglig strid. En del ukrainare försvarar och bevarar Ukraina med sitt eget blod, medan andra inte ens förmår att komma för att visa respekt inför det stora arbete som utförs för oss alla.